Koło Gospodyń w Trzeku w sierpniu rozpoczęło projekt “Mali i duzi obserwują pobliską przyrodę –
warsztaty owocowe”, gdzie pierwszym etapem było spotkanie w Szkółki&Sady Sękowski w Tarnowie
gm. Kostrzyn. Właściciel specjalizuje się w produkcji drzewek m.in. Śliwy, Jabłonie oraz Czereśnie,
których mają po kilkadziesiąt odmian i wysyłają do kilkunastu krajów w Europie.
Uczestnicy spotkania obejrzeli proces uprawy drzewek jednorocznych, dwuletnich oraz kolekcję sadu
pomologicznego. Mogli zobaczyć różnice pomiędzy różnymi podkładkami. Dowiedzieli się, że nie
można mieć skrupułów podczas formowania drzewek i to zwłaszcza po zakupie by ładnie owocowały
w kolejnych latach. Nauczyli się również oczkowania/okulizacji. Było bardzo aktywnie, miło i
smacznie. Kolejnym tematem spotkania wrześniowego było rozpoznawanie jadalnych dzikich
owoców
. W niedzielę 26 września byliśmy razem z uczestnikami projektu zbierać dzikie owoce na
przepięknych terenach Stawów Kiszkowskich. Ile tam mieszka różnych ptaków .. Polecamy miejsce na
rodzinne spacery, a przy okazji można znaleźć mnóstwo botanicznych ciekawostek. Nauczyliśmy się
rozpoznawać i został zebrany głóg jednoszyjkowy, tarnina, dzika różę oraz jarzębina.
Natomiast w niedzielę 3 października uczestnicy projektu różnego pokolenia spotkali się w świetlicy
w Trzeku by wspólnie przetworzyć zebrane dzikie owoce. Pracy było co nie miarą, ale Natalia
Jędrzejczak z Kasztelania Ostrowska umilała czas opowiadając o ważnych właściwościach
zdrowotnych tych roślin. Można było słuchać i słuchać tyle dobra mają te maleńkie owoce. Później
powstały zapachy i pyszne przetwory, gdzie każdy znalazł swój ulubiony dziki smak. Lato zostało
zapakowane do słoików… To było bardzo interesujące spotkanie. Ostatnim elementem projektu
dofinansowanego ze środków programu “Działaj Lokalnie” Trakt Piastów w Łubowie było stworzenie
wspólnego dobra. Zostało posadzone 20 drzew owocowych: śliwy, morwy, pigwy, aronie oraz
jarzębiny – uczestnicy zrobili
dobrą robotę – plac przy piecu chlebowym jest jeszcze bardziej
piękniejszy, a już w przyszłym roku będą pyszne owoce do stworzenia lokalnych przetworów, które
zasilą spiżarnię. Dziękujemy wszystkim za aktywny udział w warsztatach.
Zarząd KGW w Trzeku